
 INTERPRETATION IC 62-1989-23 OF 

 ANSI/ASHRAE STANDARD 62-1989 

 VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 

 June 26, 1995 

 

 

Request from: Robert L. Towell, P.E. and Steven G. Liescheidt, P.E., Hellmuth, Obata & Kassabaum, Inc. 

(HOK), One Metropolitan Square, 211 North Broadway, Suite 600, Saint Louis, MO 63102-2733 

 

Note: Text in the Background sections has been edited for sake of brevity, including deletion of two exhibits and 

four spreadsheets attached to the HOK letter.  

 

References. This request refers to ANSI/ASHRAE Standard 62-1989, Clause 3 Definitions, 6.1.3 Ventilation 

Requirements, 6.1.3.1 Multiple Spaces, 6.1.3.3 Ventilation Effectiveness, 6.1.3.4 Intermittent or Variable 

Occupancy, and 6.2 Indoor Air Quality Procedure, Table 3.  

 

 

HOK Background 1. Clause 3 includes definitions for air, return; air, supply; air, transfer; and air, ventilation. 

 The definition of air, supply is not clear.   

 

Question 1. Is it consistent with the Standard that air referred to as supply air (i.e., air, supply) (Vst and Vsc per 

6.1.3.1) may be composed of both ventilation air and transfer air? 

 

ASHRAE Answer 1. Yes.  

 

 

HOK Background 2. The carbon dioxide (CO2) level of 1000 ppm noted in 6.1.3 and 6.2 including Table 3 

appears to be provided as a recommended guideline rather than a mandatory requirement. 

 

Question 2. Can the carbon dioxide level in a space ever exceed the referenced value of 1000 ppm, and still 

remain in compliance with the Standard? 

 

ASHRAE Answer 2. Yes.   

 

Comment. The CO2 level of 1000 ppm is a guideline for comfort acceptability, not a ceiling value for air quality. 

 

 

HOK Background 3. When applying 6.1.3.1 for multiple spaces, if the critical space requires 100% outdoor air, 

the entire HVAC unit which serves the multiple spaces must be designed to provide 100% outdoor air. 

 

Question 3a.  Is it the intent of the Standard for systems which serve multiple spaces, that if any one space 

supplied by the system has an outdoor air fraction of 100% per Equation 6-1, the system must operate on 100% 

outdoor air, as shown in Spreadsheet No. 1? 

 

ASHRAE Answer 3a. Yes. 
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Question 3b. Can toilet rooms with 100% exhaust, at 50 cfm/fixture in compliance with the Standard, be omitted 

from the critical space analysis (Z = Voc/Vsc) required by 6.1.3.1? 

 

ASHRAE Answer 3b. Yes.  

 

Comment. See Comments column in Table 2 of 62-1989, Public Spaces, Public Restrooms.  

 

 

HOK Background 4.  When applying 6.1.3.1 for multiple spaces, it may be helpful to increase the quantity of 

supply air for a particular space to reduce the critical space outdoor air fraction (Z) for the entire system.  

 

Question 4a. Which of the following methods would be considered consistent with the Standard for increasing 

the supply air (Vsc) to a critical space such as a conference room (shown in spreadsheet not included in this 

response)?  

 

Concept 1. Increase the primary supply air (ventilation air) from the HVAC system and provide a constant 

volume terminal unit with reheat coil to compensate for the over cooling that may result from the excess 

primary air. 

 

Concept 2. Provide an exhaust fan with ducted discharge to the ceiling plenum of an adjacent space, to mix 

primary supply air from the HVAC system (ventilation air) with transfer air drawn from an adjacent space to 

produce increased total airflow (supply air).  

 

Concept 3.  Provide a VAV air mixing device, such as a fan terminal unit, to mix primary supply air from the 

HVAC system (ventilation air) with plenum air to produce increased total airflow (supply air).   

 

ASHRAE Answer. Concepts 1, 2, and 3 are all consistent with the Standard for the example described.   

 

Question 4b. If Concept 3 is acceptable, is either of the following arrangements (options) for this system 

consistent with the Standard? 

 

Option 1. Plenum air is added to the primary air and is drawn from the plenum space directly above the room 

served.  

 

Option 2. Plenum air is added to the primary air and is filtered.   

 

ASHRAE Answer 4b. No. 

 

Comment. The portion of air recirculated directly from the room as described in Option 1 does not provide 

dilution of contaminants produced within the room and therefore should not be included as supply air any more 

than would air recirculated by a fan within the room.  Concerning Option 2, the primary contaminants are not 

particles. 
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HOK Background 5a-c. Subclause 6.1.3.1 defines an uncorrected outdoor air flow rate, Von, as the "sum of 

outdoor air flow rates for all branches of the system."  A similar definition is provided for the total supply air 

flow rate, Vst, as the "sum of all supply for all branches of the system."  Finally, the last paragraph in  
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6.1.3.1 states in part, "When spaces are unoccupied, ventilation is not generally required unless it is needed to 

prevent accumulation of contaminants injurious to people, contents, or structure." 

 

Question 5a. In 6.1.3.1 is it intended that the total supply air flow rate, Vst, be the combination of  ventilation air 

and transfer air?  

 

ASHRAE Answer 5a. No.   

 

Comment. Vst refers to air supplied by the system.  Adding transfer air would count the same air twice.  The 

article by David Warden in the June 1995 issue of the ASHRAE Journal provides an elaboration of this issue. 

 

Question 5b. In 6.1.3.1 does supply air flow rate, Vst, refer to the HVAC system primary supply air, i.e., 

ventilation air?  

 

ASHRAE Answer 5b. Yes. 

 

Question 5c. During periods when a space is not occupied and "contaminants injurious to people" are not 

present, is it consistent with the Standard to not supply any ventilation air, supply air, etc., to the respective 

space. 

 

ASHRAE Answer 5c. Yes. 

 

HOK Background 5d-h. Typically, HVAC design procedures would incorporate a diversity factor for both the 

number of people and primary supply air flow rate to account for the reality that not all spaces would have 

maximum occupancy at the same time. 

 

Question 5d.  Is it consistent with the requirements of 6.1.3.1 to calculate outdoor air requirements based on the 

peak system occupancy and supply air values, in lieu of the sum of the peak branch values, with proper 

adjustment for the critical zone outdoor air fraction (Z)? 

 

ASHRAE Answer 5d. No. 

 

Question 5g. Is it consistent with the requirements of 6.1.3.4 to allow the system outdoor air (O.A.) flow rate to 

be calculated based on the average occupancy, but not less than one-half the outdoor air flow rate required by the 

peak occupancy level, if the peak occupancy period is less than three hours in duration?  For example, based on 

peak total supply air, maximum outdoor air cfm/person (20.0 cfm/person from Table 2), and the critical zone 

outdoor air fraction (Z) of 40% (6.1.3.1): 
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 System operation from  7 AM to 6 PM (11 hours) 

 Occupancy schedule:  7 AM to 8 AM  10 people 

             8 AM to 9 AM  50 people 

             9 AM to 11 AM  100 people 

             11 AM to 12 AM  80 people 

             12 AM to 1 PM  10 people 

             1 PM to 2 PM   50 people 

             2 PM to 4 PM   60 people 

             4 PM to 5 PM   40 people 

             5 PM to 6 PM   10 people 

             Average   52 people 

 

 Required outdoor air (Von)  = 52 people x 20.0 cfm/person = 1,040 cfm 

 Total HVAC system S.A.  = 9,370 cfm 

 Uncorrected O.A. fraction (X) = 1,040 cfm / 9,370 cfm = 11.1% 

 Corrected O.A. fraction (Y)  = 11.1% / (1 + 11.1% - 40%) = 15.6% 

 Corrected total O.A. flow rate = 15.6% x 9,370 cfm = 1,463 cfm O.A. 

 Average O.A. per person  = 14.6 cfm/person at peak occupancy 

 

ASHRAE Answer 5g. Yes.   

 

Comment. This answer is predicated on the assumption that the space that is eligible for application of the 

provision of 6.1.3.4 is the critical space. 

 

Question 5h. Is it consistent with the Ventilation Rate Procedure that the Corrected Total Outdoor Air Flow Rate 

may be reduced to reflect lower actual occupancy levels during periods of lower total occupancy?  This question 

addresses, for example, an HVAC system that serves multiple classrooms.  If it can be determined that a 

classroom is not occupied, is it consistent with the Standard to reduce the system outdoor air flow rate during the 

period of lower occupancy, even though the peak occupancy period my exceed the three hours noted in 6.1.3.4? 

 

ASHRAE Answer 5h. Yes.   

 

Comment. If the total outdoor air supply based on the occupied space is reduced during periods of less 

occupancy by demand control, it is improper to also apply the variable provision of 6.1.3.4.  Concentration of 

occupant generated contaminants would not then be adequately decreased with reduced occupancy to render 

the space suitable for future occupancy. 

 

Question 5i.  Is it consistent with the Ventilation Rate Procedure that, for a variable air volume (VAV) HVAC 

system, the Corrected Total Outdoor Air Flow Rate must be provided as a minimum outdoor air intake value 

under all occupied operating conditions of the system?   

 

ASHRAE Answer 5i. Yes.   

 

Comment. The corrected outdoor air flow rate must be calculated for the most critical case.  This outdoor air 

flow rate may be supplied at all times.  Less air may be supplied when conditions are less critical provided the 

flow is recalculated based on those conditions (e.g., lower occupancy). 
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HOK Background 6. The term occupied space as used in the first sentence of 6.1.3, and in the definition of 

occupied zone, is not defined. 

 

Question 6a. Is it the intent of the Standard that an occupied space means the volume of space defined by the 

inside surfaces of the walls, floors, and ceilings of each room? 

 

ASHRAE Answer 6a. Yes. 

 

Question 6b. Is it the intent of the Standard that occupied space means the volume of space defined by the inside 

surfaces of the walls, floors, and ceilings of the entire building? 

 

ASHRAE Answer 6b. No.   

 

Comment. The occupied space of the building is the sum of the volumes of the occupied spaces as defined by the 

inside dimensions of each space. 

 

 

HOK Background 7. Subclause 6.1.3.3 states in part, "The values in Table 2 define the outdoor air needed in 

the occupied zone for well mixed conditions (ventilation effectiveness approaches 100%)....", and refers to 

Appendix F for additional information. 

 

Question 7a. If an air distribution design is provided to maximize air mixing, and minimize "ventilation air 

bypassing the occupants," is it consistent with the Standard to assume an effectiveness of 100%? 

 

ASHRAE Answer 7a. Yes. 

 

Question 7b. If an air distribution design is provided which may result in a portion of the "ventilation air 

bypassing the occupants," is it required by the Standard to adjust the Table 2 values to correct for the reduced 

effectiveness? 

 

ASHRAE Answer 7b. Not necessarily. 

 

Comment.  The answer is dependent on ventilation effectiveness, not bypass alone.  The answer is YES if, 

having gone through the analysis, the ventilation effectiveness is less than 90%. 

 

Question 7c.  If the answer to 7b is YES, is the following calculation procedure consistent with the Standard for 

an effectiveness of 60%? 

 

 Room Type:      Two person office space 

 Table 2 Requirements: 20 cfm/person outdoor air 

 Standard ventilation rate: 2 people x 20 cfm/person = 40 cfm outdoor air 

 Ventilation effectiveness: 60% 

 Adjusted ventilation rate: 40 cfm / 60% = 66.7 cfm min. outdoor air 
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ASHRAE Answer 7c.  Yes. 

 



 

 

 

 8 

Question 7d.  If supply air devices are provided that achieve an Air Diffusion Performance Index (ADPI) of 75 

or greater, as defined in Chapter 31 Space Air Diffusion of the 1993 ASHRAE Handbook of Fundamentals, is it 

consistent with the Standard to assume an effectiveness of 100%? 

 

ASHRAE Answer 7d.  Yes.   

 

Comment. We note the statement in Fundamentals Chapter 31 (p. 31.15): 

 

"For an office environment in cooling mode, the design goal should be an ADPI greater than 80.  The ADPI 

should not be used as a measure of performance for heating conditions."   

 

The ADPI does not account for the Recirculation Flow Factor, described in Appendices E and F of Standard 62-

1989.  Therefore, the assurance of a ventilation effectiveness being close to the value of unity (1) with an ADPI 

of 75 or 80 is less with a 100% outdoor air supply than with a supply containing a significant proportion of 

recirculated air. 


